Aarhus Roklub og kaproning på mange niveauer!

30. juni 2019 16:03 , af Niels Iversen

Kaproning - det være sig elite-, sup elite-, motion- eller hygge/motion - og så selvfølgelig uden at tage hensyn til alder overhovedet, er et spændende felt i Aarhus Roklub, med masser af aktivitet!

Aarhus Roklub har igennem tiderne haft den politik, at klubben ville og vil det hele. Det være sig motion/tur og kaproning, trods dette brede snit, som i bund og grund ikke passer ind i et strømlinet system, så kan det godt lade sig gøre, hvis man vil det, og endda med god kvalitet i hele spektret!

Kaproningssæsonen 2019 startede med at forholde sig til, at Aarhus Roklub har et medlem, der kæmper bravt for at tilkæmpe sig et sæde i en kommende landsholds senior VM og OL 2020 båd.
Nina Hollensen, en roer der i 2010, blev ”fisket” målrettet projekt OL 2016. Nina blev medlem af Aarhus Roklub og via RoCenter Aarhus (RCA) havde sin træning.
Nina nåede, som en af de få i OL 2016 projektet, at deltage i OL 2016 i London, hvor Nina stillede op i bådtypen 2x.
Nina havde efterfølgende en pause fra rosporten på eliteplan, men i 2018 valgte Nina at melde sig på eliteplan igen. Igen med Aarhus Roklub som hjemklub og med RCA som træningsplatform, og ikke mindst med en fantastisk og benhård indsats fra Ninas side. Hen over vinteren 2018/2019 banede vejen sig for Nina til en plads i Danmark RoCenter’s (DRC) brutto trup for senior kvinder.
Dette startede ved DM i indendørsroning januar 2019, hvor Nina roede et fantastisk flot løb, blev nr. 3 i en PR i tiden 6:45.6, med Fie Udby som nr. 1 i tiden 06:39.2. - Ingen tvivl om at Nina var så klar til en plads på landsholdet!
Placering på et landshold fordrer, at roerne er bosiddende i København og træner ved Danmarks Rocenter på Bagsværd Sø, hvorfor Nina er flyttet fra Aarhus til København her hen over vinteren 2018/2019.


Foto: Per Amby

Efter omlægning af overordnede målsætninger i DRC således der skal satses mindre på letvægt og fokuseres på tungere roere, er der fra DRC’s side lagt planer for vejen frem mod OL 2020 - og her har Nina indgået som aktiv del siden årsskiftet 2018/2019 - dog ikke uden ”bump på vejen”..!
DRC satser på dannelse af et primært hold af kvinder til bådtypen 4- og sideløbende et hold i bådtypen 2-.
DRC tog på træningssamling i Portugal i starten af 2019 og Nina vendte desværre hjem med en skade. Et brækket ribben, der skulle tages hensyn til i planlægningen.
DRC’s 2 træningssamling i Portugal var uden Ninas medvirken grundet den tidligere skade, men ved årets første regatta, Odense Langdistance, var Nina med på 4+ holdet. Det tidlige forår blev i DRC benyttet til at afprøve forskellige holdsammensætninger på kvinders 4-. Ved Copenhagen Regatta så vi igen båden med Nina på holdet.  Her roede holdet uden kvalificeret modstand fra andre ligestillede hold.
Ved EM i Luzern så vi Nina som stroke på båden.
I finalen blev holdet nr. 4. Set udefra et hold med styr på tingene, god fart i båden og med potentiale for mere positiv udvikling.
Efter EM i Luzern blev det igen udmeldt fra DRC’s side, at man fortsat arbejder på at finde de stærkeste sammensætninger. Sigte at kunne få topplaceringer ved VM 2019 og OL medaljer i 2020.
Nina er aktuelt placeret i bådtypen W2-

Den sidste opgave for Nina og Tanja i båden 2- var Wold Cup II i Poznan/Polen den 21. - 23. juni 2019.
Nina og Tanja fandt aldrig det rigtige gear og det rette samarbejde i båden, der skulle give fart nok. Nina og Tanja blev trukket ud af konkurrencen inden D-finalen, da Tanja var blevet syg.Foto: Per Amby

Mette Køchs - medlem af Aarhus Roklub siden sommeren 2011 - startede i roklubbens ungdomsafdeling og rykkede hurtigt over i RCA, hvor træningen foregik og har deltaget i mange nationale regattaer og flere internationale regattaer på højt plan som juniorroer!
Mette har vundet et par Nordiske Mesterskaber. Som første års U23-roer var Mette med på ungdomslandsholdet i 2018, hvor hun både var med til VM og EM. 
Ligeledes har Mette været med ved ergometerstævner i mange år. Blev nr. 2 ved British Indoor Rowing Championchips i 2017 og ved DM i januar 2019 roede Mette sig ind på en 4. plads i U23 klassen.

Mette ror nu i U23 gruppen og blev i januar 2019 indlemmet i et projekt målrettet både som BW4- eller BW2-. Sigtet var at kunne blive kvalificeret til U23VM i Florida uge 30 2019.
Projektet har til huse på Bagsværd Rostadion, hvor Mette har foretaget weekend holdbåds træning, specielt i bådtypen 2-.
Mette har igennem tiden kun roet med 2 årer enten i 1x eller på holdbåde, men i dette forår er Mette rykket over i en åres både som 2- eller 4-.
Mette har befundet sig rigtig godt i en åres både og det virker oprigtigt at Mette nyder, at være med i et holdbåds projekt!

Mette har siden projektets start roet sammen med Marta Kempf fra DSR.
Pigerne stillede til start ved Odense Langdistance om lørdagen i 2- og om søndagen i 4-. Lørdagens løb viste, at Mette og Marta fulgte godt med et 2- hold fra DRC. Søndagens løb i 4- nok mere til at høste regattaerfaring!

Projektet har siden opstart manglet aktive roere, hvilket har bevirket, at projektet på et tidspunkt måtte sadle om og alene satse på, at kunne stille et stærkt hold i bådtypen 2- og bådtypen 4- blev droppet!
Der har siden det tidlige forår foregået en afprøvning af 3 potentielle roere til denne båd.

Ved Copenhagen Regatta var Mette og Marta igen til start i klassen W2-. Om lørdagen blev det til en 3. plads og om søndagen en 2. plads. Igen tæt på et etableret DRC-landshold!

Ratzeburger Regattaen havde også besøg af Mette og Marta. I løbene både lørdag og søndag møder pigerne stærke hold fra Tyskland. Om lørdagen rakte indsatsen til en 5. plads og om søndagen til en flot 2. plads.

I forlængelse af Ratzeburger Regattaen var Mette af DRC indbudt til en 8-er samling over 3-4 dage på Bagsværd Sø. Igen et projekt, der tiltalte Mette. Det var nye udfordringer og gav blod på tanden til mere roning!

I perioden efter Ratzeburger Regatta blev brug til en endelig selektering af roere, der således havde kvalificeret sig til deltagelse i U23VM i USA i uge 30-2019. Mette og Marta endte med at blive udtaget til deltagelse på U23 landsholdet og skal ro med om U23VM-medaljer her senere på sommeren!

Mette har heldigvis fortsat rigtig store drømme om en stor fremtid i rosporten…
Mette er fra eftersommeren 2019 optaget på Yale University, hvor Mette skal studere de næste 4 år og ikke mindst fortsætte sin ro karriere.
Som Mette tidligere har udtalt: "Mit mål er stadigvæk at komme til OL. Det bliver nok ikke i 2020, men jeg håber på, at det kan blive i 2024 eller 2028."Foto: Per Amby

Mai Nielsen, medlem af Aarhus Roklub siden 2009, hvor Mai startede med instruktion på havnen - roede tur og motionsroning - deltog i nogle langdistancekaproninger og et par maratonløb i inriggerbåde.
Mai har igennem en del år været aktiv Aarhus roer ved Brabrand Rostadion tilknyttet RoCenter Aarhus.
I enkelte perioder har Mai også trænet f.eks. ved rocentret i Odense og Mai har ligeledes roet både med 1 og 2 årer i forskellige sammensætninger!
Mai har været involveret i forskellige AR klubbåde f.eks. i forbindelse DM.
Mai har hovedsagelig roet bådtypen 1x, hvilket også er Mais bådtype i sæsonen 2019, men også med fokus på på sigt at kunne komme på en holdbåd.

Hen over vinteren 2018/2019 har Mai forsøgt at arbejde sig ud af en skade i det ene ben, hvilket er lykkedes rigtig godt. Måske ikke helt endnu, men er godt på vej!
Mai stillede op ved indendørs ergometer DM i januar - målet var for Mai at gennemføre og samtidig gøre det, hvor den gamle skade i benet kunne holde, hvilket lykkedes!

Mai stillede op første gang i sæsonen 2019 ved Copenhagen Regatta, hvor Mai om lørdagen i Åben Kvinder 1X - 2000m B Finale bliver nr. 2 i tiden 9:23,75 og om søndagen i samme klasse nr. 6 i A Finalen i tiden 9:08,90

Næste udfordring for Mai var deltagelse i Ratzeburg - Her skrev Reiner Modest b.la.:
“W1X A Mai Nielsen Aarhus vinder sit første senior løb i Ratzeburg i flot tid og overbevisende med mere end 20 sek. til nr. 2. Samme gentager sig om søndagen. Så Mai kommer hjem til Aarhus med 2 sejre fra Ratzeburg”. Jeg vil blot tilføje, at Mai kom retur fra Ratzeburg med endnu mere selvtillid og samtidig fandt Mai ud af at den gamle skade i benet er ved at være passe’. Nu skal er blot trænes mere styrke, så benet igen kommer i fuld funktion!

Mai blev via RCA fra Dansk RoCenter indbudt til en 8-er samling over 3-4 dage umiddelbart efter Ratzeburg Regattaen

Bliver spændende at følge Mai ved de næste regattaer. Mai har udviklet sig meget over de sidste par år og finder Mai det rigtige gear, helt styr på sin skade i benet, og finder den rette indstilling til udfordringerne, så tænker jeg at Mai vil vise sig markant på kaproningsbanen i en periode fremover. Dette enten i bådtypen 1x, men måske helst i en holdbåd med potentiale for udvikling og positive resultater!

Aarhus Roklub har igennem tiderne haft ry for at kunne udvikle mange og gode kaproere.
Det med antal er aktuelt ”en tynd kop the”. Det med gode kaproere passer perfekt!

Klubbens 2 unge roere, Rikke Køchs / U17 roer og Laura Boldsen / U19 roer er ikke blot unge roere med masser af år og muligheder foran sig. Disse 2 roere er absolut dedikerede kaproere, samtidig med, at de fastholder ungdommens spontanitet og glæde. Rikke og Laura rummer så gode sociale færdigheder, der løfter helheden i træningsmiljøet ved Rostadion.
Laura og Rikke har i en længere årrække fulgtes ad rent træningsmæssigt ved RCA på Rostadion.

Laura Boldsen - medlem af Aarhus Roklub siden midsommer 2015.
Laura stillede op til kaproning første gang ved Holstebro Regatta august 2015 og ved DM (TU-Cup) i oktober måned 2015 sammen med Rikke Køchs. Siden er tiden gået med målrettet træning og mange regattaer, hvor bedste resultat var ved deltagelse i Sorø Internationale Regatta / Junior Nordiske Mesterskaber 2018, med en sejr i Junior A 2x. Også sammen med Rikke Køchs.
Den daglige træning foregår ved RCA ved Brabrand Rostadion.
Laura går på gymnasiet og skal efter sommerferien 2019 starte på 3. årgang.

2019 sæsonen startede for Laura med deltagelse i DM i indendørsroning 2019. Her stillede Laura op i klassen U19 letvægt over 2000 meter og indsatsen rakte til en 2. plads i tiden 7:57,1.

Næste gang vi skulle se Laura i regattaaktion var ved Odense Langdistance, hvor Laura stillede op i U19 1x om lørdagen og i U19 2x sammen med Rikke om søndagen.
Lauras løb om lørdagen i 1x resulterede i en 7. plads. Nr. 57 af alle 96 deltagende hold/med handicapberegning. Om søndagen roede Laura 2x med Rikke, og de roede sig ind på en 3. plads eller samlet ud af alle 74 deltagende hold - beregnet med handicap, nr.26 ud af 74 deltagende hold).

Copenhagen Regatta blev næste opgave for Laura.
Lørdagens løb 112 U19 - JW 1X A 2000m A Finalen: nr. 3 Aarhus Roklub I Laura Boldsen 09:36.50
Søndagens Løb 212 U19 JW 1X A 2000m A Finalen: nr. 4 Aarhus Roklub II Laura Boldsen 09:57.42
Specielt fra resultatlisten for søndagens løb skal bemærkes: RCA cheftræner Per Amby udtaler: ”Jeg bemærkede noget ved Laura under hendes løb søndag. Laura sad helt anderledes. Mere stærk i rotaget end jeg nogensinde har set før ved Laura”.

Hamburger Regattaen - en kæmpe stor junior regatta fik også besøg af Laura. Begge regattadage stillede Laura op. Specielt lørdagens løb var afgørende for evt. udtagelse til JNM 2019 i Norge i slutningen af juni 2019.

Laura vandt flot og i overbevisende stil sit heat om lørdagen, men om søndagen var det ikke lige Lauras element. Strid modvind og nogle fysisk store og stærke tyske modstandere henviste Laura til 6. pladsen i hendes heat.

Det skal tilføjes at Lauras lørdag i Hamburg startede noget vådt og koldt. Under en tur på floden for at prøve vand, ramte den ene åre en pæl, åren knækkede og det resulterede i at Laura måtte en tur i det kolde flodvand, men blev heldigvis hurtig hentet op og ind på land igen. For at tage et nyt sæt åre i brug og gøre sig klar til lørdagens konkurrence!

En lang ”organisatorisk historie” kort efter udtagelsesproces ved og efterfølgende Hamburger regattaen;
- Laura deltager som AR klubroer i Junior Nordiske Mesterskaber 2019 i Norge den 29. og 30. juni.
Laura stiller til start i 1x U19 og mon ikke Laura har et godt løb i ærmet?

Tænker Laura vil bevise noget. Ikke mindst hendes konkurrence styrke ved denne regatta!


Foto: Per Amby

Rikke Køchs, medlem af AR siden august måned 2014. Rikke startede i AR ungdomsafdeling, men viste hurtigt, at der stod struktureret træning og kaproning på programmet!
Rikke har siden start på ro karrieren deltaget i utallige regattaer og konkurrencer, dels i 1x og i 2x b.la. sammen med Laura Boldsen.

Sæsonen 2019 startede med deltagelse i DM i indendørsroning, hvor Rikke vandt Junior B Women LW ('03) - 2000m.

Første kaproning på vandet var Copenhagen Regatta, hvor Rikke roede JW 1X B, TU-CUP 1500m, A Finalen: nr. 3 om lørdagen og om søndagen U19 JW 1X A 2000m A Finalen: nr. 2.

Hamburger Regatta 2019 var næste konkurrence for Rikke. Hun stillede til start lørdag i U19/junior A - distancen 2000 meter. Rikke roede et flot løb og fik en absolut godkendt 1. plads i sit heat.
Søndag stillede Rikke til start i U17 junior B. Distance 1500 meter og kom i mål som nr. 2.

Efter regattaen i Hamburg blev Rikke udtaget til deltagelse på juniorlandsholdet ved JNM den 29. og 30. juni 2019. Holdet JW4x ved JNM består af; Clara Hornnæss , Roforeningen KVIK, Kristine Søndergaard Hansen, Roklubben Furesø, Latitia Panero Bommer, Hadsund Roklub, Rikke Køchs Nielsen, Aarhus Roklub, Træner: Mads Boesen, Roforeningen KVIK


Foto: Per AmbyYderligere er følgende AR-roere i træning ved RCA. Her stiller flere op til start ved Sorø Regattaen den 7.-8. juli 2019.
- James Dodd, træner i bådtypen 1x
- Emma Røddik, træner i bådtypen 1x, 2- og 2x.
- Kirstine Stampe, træner i bådtypen 2x og 2-
- Maria Hansen, træner i bådtypen 1x
- Amelia Adby, ror forskellige bådtyper.

Træningen der gennemføres i RCA-regi er med trænere på sidelinjen. Roerne har et fast ugeprogram, hvor der er træning alle ugens dage undtaget fredag. Lørdag og søndag er der 2 træningspas hver dag.
Træningen foregår på Brabrand Sø så snart vejret tillader det. Ellers er det træning indendørs i roergometer, styrketræning, udstrækninger osv.
Hele foråret har der været træner til stede 4 gange om ugen. I øjeblikket er der træner på 3 gange ugentlig, idet én af de 3 trænere rejser til udlandet i det næste halve år, en situation, der forsøges rettet op på i aktuelt!


På området motionskaproning er Aarhus Roklub også repræsenteret!

Mastersroerne Jacob Lindegaard, Morten F. Sørensen, Peder Lindhardt og Frede Keller ved Rostadion, træner rimelig struktureret nogle gange om ugen i bådtypen 4x. Valgte at stille til start ved årets Haderslev Regatta og vandt deres løb om lørdagen på distancen 1000 meter.På langdistance kaproningsområdet har AR været repræsenteret ved én af denne sæsons 5 afdelinger i Sønderborg, hvor holdet i 4-åres inrigger på 10 km. i 2. division bestod af cox. Anne Margrete Storm, Hother Hennings, Per Madsen, Charlotte Larsen og Niels Iversen.
Holdet roede sig ind på en overraskende 5. plads ud af 17 deltagende både.


Niels I
Kaproningschef Aarhus Roklub
27.6.19